RAS i fritt fall…?

 Vet inte om jag skall skratta eller gråta när jag nu får reda på att Springerklubbens medlems- och uppfödarträffar kring RAS ställts in på grund av FÖR FÅ ANMÄLDA! Själv en av de fem (5!) som anmält mig från södra delen av Sverige – och det var väl ungefär lika många, eller snarare få, i resten av landet! Den här gången kan man inte säga att det är för långt att åka till träffen eftersom träffarna har ”utlokaliserats” på begäran.

RAS är viktigt! Det finns en mängd frågor som behöver diskuteras! Så hallå – vad är detta?

För mer än 5 år sedan var vi drygt 55 personer som samlades på de olika RAS- konferenserna runt om i landet. Ett riktigt bra RAS-dokument med relevanta mål togs fram och förankrades med stor uppslutning! Men vad har hänt efter det? Bryr sig någon överhuvudtaget om RAS idag eller kör man sitt eget race?  Detta behöver vi faktiskt diskutera!

Det känns verkligen inte bra att engagemanget för utvecklingen av RAS är så litet. För utveckling, eller i alla fall förändring sker, vare sig man vill det eller ej. Utvecklingen kan man medvetet styra genom att jobba målmedvetet med ett levande RAS eller så kan man luta sig tillbaka och låta andra krafter styra och ta över.  Och då, då kan man hamna där man minst anar det! Som jag ser det nu är det knappast intentionerna i RAS som idag styr utvecklingen. Idag verkar diskussionerna, i den mån det förekommer några, mer att handla om yta och estetik och mindre om funktionaliteten i mentalitet, exteriör och hälsa! Vet inte om ni håller med mig men detta skulle vi faktiskt behöva diskutera!

Man kan ju fråga sig om våra ESS snart är en utrotningshotad ras. Antalet registrerade hundar har ju de senaste 10 åren sjunkit dramatiskt. Förra året var det bara ca 450 hundar som registrerades när man räknat bort det konstant ökande andelen springrar av working stam. Och så har det ju varit de senaste åren! Att antalet anmälda hundar på tex utställningar minskar beror knappast på höjda anmälningsavgifter eller bensinpriset – det finns helt enkelt färre springrar numera! Den riktigt stora frågan som man behöver analysera är nu: Varför väljer man bort vår ras och – är detta egentligen bra eller dåligt? Själv har jag en alldeles bestämda uppfattning om de bakomliggande orsakerna som jag skall be att få återkomma till vid senare tillfälle. Men frågan behöver diskuteras

Nu ligger arbetet med att revidera RAS helt på avelskommittén utan att medlemmarna deltar på det sätt som SKK förväntar sig. Jag tänker på er i kommittén för det här är ett riktigt tufft uppdrag!

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s