Welshar, veteraner och vattenprov

Det har varit mycket att göra den senaste tiden och bloggandet har det inte riktigt blivit tid med.  Men nu vill jag i alla fall berätta om de trevligheter som jag varit med om den sista veckan!  Förra lördagen var jag inbjuden att hålla en jaktintroduktions dag för Welshklubben här i väster. Där träffade jag drygt 10 hundar med entusiastiska ägare. Återigen kan jag bara säga att jag är imponerad av dessa små raskubbar som är så engagerade och aktiva. Det var riktigt trevligt att träffa dessa duktiga och vetgiriga hundägare och jag ser verkligen fram mot att träffa dem igen framöver!

Dagen efter, på söndagen, bar det iväg till Hallands kennelklubbs Valp- och veteranutställning. Den här utställningen brukar vara himla mysig och i år var den dessutom flyttad  till det fina ridhuset i Laholm. Det blev som vanligt en mycket trevlig dag tillsammans med min goda vän Sussi som ställde ut sin lille Axel. Först tänkte jag mest att följa med som resesällskap. När jag hade funderat ett tag så kom jag fram till att det skulle nog vara kul för någon av mina hundar att få följa med så jag anmälde Beata. Senast hon ställdes ut var år 2003 så ni förstår att jag hade inga större förväntningar mer än att bara låta henne få komma ut och se sig om lite. Men jag är väldigt glad att jag tog henne med . Det är så lätt att gamla hundar blir sittande hemma och jag vill att alla mina hundar skall leva rika och upplevelse fyllda liv – det är faktiskt min skyldighet.  Jag lade ner stor möda för att få ordning på hennes svårskötta päls och var riktigt nöjd med den blanka uppenbarelse som kom fram. Det var också domaren Tina Angrell som i sin kritik skrev så här: ”Snart 11-årig tik av utmärkt typ. Feminint huvud med vackert uttryck. Fin hals och resning. Välvinklad fram. Härlig kropp. Stark rygg. Vävinklat bakställ. Rör sig med bra steglängd. Mycket fin kondition för sin ålder”. Min plutta – det var kul att läsa! Beata skötte sig som ett riktigt utställningsproffs och flöt fram i ringen. Hon blev BIR- veteran och jag kan bara konstatera att sällan har väl uttrycket ”late bloomer” på någon varit mer passande. Här en liten bild på henne hemma på trappen:

Sedan tog det timmar innan det var dags för finalerna. Vid det laget hade vi varit på utflykt, ätit och vandrat runt bland ringarna. Beata hade då fått upp vittringen av alla köttbullesmulor och andra smaskigheter som utställarna under dagen lämnat efter sig i ringarna. Som den ”noshund” hon är var det mycket mer prioriterat att med nosen i backen kolla upp detta än att ”flyta fram” i finalringen. Ja…

På hemvägen stannade vi som vanligt till vid Laxbutiken i Heberg och åt en fantastiskt god middag. Det brukar vi göra när det är något som vi vill fira efter en utställning som nu. Ja, i ärlighetenns namn, det gör vi också när vi behöver ha lite tröst efter en mindre lyckad dag… När vi till slut stannade till hemma hos mig för att lasta ur så hände absolut ingenting när vi öppnade burgrinden för att släppa ut Beata. Det enda som hördes där inifrån var någon som drog höga och regäla timmerstockar. Det kändes riktigt hårt att behöva väcka henne ur den djupa slummern för det tar på krafterna för äldre damer att åka på utställning (fråga mig)!

Om det är någon som eventuellt tror att det är enkelt att ordna ett enkelt vattenprov i oktober så kan jag nu ta er ur den villfarelsen. Vi i gänget som nu tränat tillsammans under hösten ville ju få gjort det här provet i år eftersom det som egen provform kommer att försvinna vid årsskiftet. Nu var det alltså snabba ryck som gällde för att få till provet senast i oktober månad eftersom vattenprov i november kan vara vanskligt – känns ju inte helt ok att kanske behöva knacka hål på isen för att pröva hundarna. Men efter hårt arbete och många telfonsamtal var det så dags för provet i fredags. Sju hundar startade och jag vill rikta ett stort tack till vår kommissarie Låtta Bergstrand från SSRK Västra och till vår domare Royne Svensson som hjälpte oss att få till det! Här kommer bild på mig, den stolta mattan, och Malva som just klarat Godkänt Enkelt Vatten.

Och här är en nöjd Helena med sin Olle.

Det är riktigt synd att det enkla vattnet kommer att firsvinna eftersom det trots allt är ett möjligt mål att sträva efter för de flesta spanielägare. För många kommer steget till att göra ett  jaktprov att bli väldigt stort. Jag tycker att det är så trevligt att träna och arbeta tillsamman med spaniels av alla raser. Allt det som finns av  missämja i egna rasen finns inte alls i de här sammanhangen och det är så mycket mer som förenar än skiljer. Det var utifrån dessa goda erfarenheter från många års möten på träningar, kurser och andra aktiviteter med blandade grupper som jag hade en idé om en motion om att vi skall skapa en Spanielklubb – en sån som finns i Norge och Danmark. Tror att detta skulle lösa mycket av de stora bekymmer som finns, inte minst inom ESS. Tyvär har jag nu förstått att motståndet mot detta är enormt! Lägger därför ner motionsskrivandet, tvår mina händer, sörjer utveckling men kommer att fortsätta arbeta för det jag själv tror på i det lilla och i det tysta!

Ja, så var det då det här med begreppet jaktlydnad som jag nu bytt ut mot jaktsamarbete.  Vafför då? Återigen en liknelse från  barn/föräldra världen. Vad vill du helst att ditt barn skall bli? Lydigt? Nej tror inte det, det är säkert så att det inte är det som kommer först. Riktigt lydiga barn kommer att få problem i livet och nog vill man mer för sina barn än passiv lydnad! Min erfarenhet är också att spaniels som är riktigt ”apellplanslydiga” ofta får problem när de skall träna jakt. Här skall de göra saker de inte blivit drillade i och som faktiskt kräver självständigt tänkande, mod och problemlösningsförmåga ute på fältet. Ordet drar åt fel håll och har lydnaden helt ersatt kommunikationen och kontakten kan det bli svårt att få till det samarbete som krävs för ett bra teamwork. Ja, så ser jag det. Vardagslydnad är trots allt något helt annat.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s